Vapensköldar

– tips från Gotviks härold
Av Peder Mikaelsson             

Flera av er kanske har beundrat kämparnas stiliga sköldar och snygga tabarder eller fascinerats av de vackra baneren vid någon bankett och då tänkt “om man skulle ta och fixa en egen vapensköld?”. Denna artikel är tänkt att hjälpa er som vill skapa en egen vapensköld men som kanske inte är helt säkra på hur man gör eller vad man bör tänka på.

SYNAS
Det första att fundera över när det gäller en vapensköld är att den ska synas bra, eftersom en av anledningarna till att man har en vapensköld är att folk lätt ska kunna identifiera en på långt avstånd. Detta åstadkommes genom att ha starka kontraster, stora och enkla bilder samt att utnyttja hela sköldens yta. Starka kontraster fås om man har färg mot metall eller tvärtom, färg är här svart, blått, rött, grönt eller purpur och metall är vitt eller gult som symboliserar silver och guld. Dessa är de färger, eller tinkturer som det heter inom heraldik, som används inom heraldiken. Det finns förutom dessa tinkturer även pälsverk, som till exempel hermelin.

BILDER
Bilderna, som kan vara allt från enkla geometriska former till fabeldjur och saker, ska vara enkla och tydliga. De bilder man sedan har på skölden ska helst utnyttja så mycket av sköldens yta som möjligt, om bilden inte riktigt passar in i sköldformen kan man ha flera likadana bilder istället för att fylla ut skölden. Dock bör man inte ha för många bilder då dessa kan bli ganska små.
När det sen kommer till själva utformningen av skölden finns där så väldigt många varianter att försöka beskriva detta här känns nästan omöjligt. Kortfattat kan man beskriva en vapensköld med en bakgrund som antingen är enfärgad eller delad med ett eller flera vertikala, horisontala eller diagonala streck, man kan även använda ett kryss eller kors för att dela skölden. Dessa delningar kan vara raka eller mönstrade. På bakgrunden lägger man sedan sin bild eller sina bilder, eventuellt om man har en enkel geometrisk bild kanske denna har en annan bild liggande på sig. Runt bilden kanske man har andra bilder eller en ram.
Mitt råd är att kolla på andras vapen och i heraldikböcker för att få idéer, samt att tänka efter om det finns något speciellt fabeldjur eller någon symbol som du tycker passar till din persona och om det är några färger du helst föredrar. Därefter bör man diskutera sin idéer med någon härold eller heraldikkunnig som kan komma med synpunkter och idéer hur din vapensköld kan se ut.

Hur man registrerar ett vapen
När man väl har bestämt sig för ett vapen är det dags att registrera detta hos SCA. Givetvis kan du använda ditt vapen utan att registrera det, men om du registrerar det är det ditt och ingen annan kan registrera ett vapen som är likadant eller för likt ditt. Hur gör man då för att registrera ett vapen? Jo man fyller i en särskild blankett för vapenansökan, vilken kan hämtas på Drachenwalds hemsida eller hos någon härold. På denna blankett fyller man i sitt medeltida namn, mundana namn, adress, e-mail och lite annat. En viktig sak att tänka på är att man måste ha ett namn registrerat för att kunna registrera ett vapen eller skicka in sin namnansökan samtidigt som vapenansökan.
Sedan ritar man upp sitt vapen på blanketten och skriver ett förslag till blasonering (heraldisk beskrivning av vapnet i ord), kan man inte blasonera och inte hittar någon härold eller annan som kan hjälpa en kan man skriva en förklaring på engelska hur vapnet ser ut. När man kontrollerar vapnet så att det är tidsenligt och inte för likt någon annans är det bilden som gäller och inte blasoneringen.
Nu är det dags att skicka in ansökan till Normarks härold, en komplett ansökan ska bestå av två vapenansökningar med konturteckningar av vapnet och fyra vapenansökningar med färglagda vapen, ett tips gör i ordning en ansökan med konturteckning och gör sedan fem kopior av den och färglägg fyra av dem.
Alla dessa ansökningar skickas sedan till Nordmarks härold tillsammans med en inbetalning på 70 kr, om man ska registrera sitt namn också kostar detta 70 kr till. Sedan börjar din ansökan sin långa och hårda väg fram till ett godkännande, först till Nordmarks härold sedan vidare till Drachenwalds härold och slutligen till SCA:s Laurel King/Queen of arms. Hela denna resa tar cirka åtta till tolv måna

sv_SESwedish